4 weetjes over katten
januari 31, 2018
Voerpuzzels voor katten
februari 28, 2018
Toon alles

Waarom katten krabben

Krabben, wij hebben er eigenlijk een enorme hekel aan. Aan onze meubels, in onze gordijnen, soms aan onze handen of in onze benen. Maar waarom krabben katten, wat is het nut hier van? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen en hopelijk helpt dit je kat beter te begrijpen.

De kattenpoot

Katten horen 5 tenen te hebben aan hun voorpootjes en 4 aan hun achterpootjes. De huid op hun zooltjes is dik en word gebruikt onder andere als een soort “schok demper” maar ook als isolatie tijdens koude en warme temperaturen.

Hun pootjes zijn erg gevoelig voor aanraking en druk zodat ze makkelijk hun prooi kunnen manipuleren en objecten kunnen onderzoeken door middel van aanraking. Dit is belangrijk omdat katten moeite hebben om dingen van dichtbij te kunnen zien (hierdoor zijn hun snorharen ook erg belangrijk). Ze kunnen ook vibraties voelen in hun pootjes, en kunnen zo makkelijk bijvoorbeeld voetstappen voelen aan komen.

Hun klauwen zijn intrekbaar, en ingetrokken wanneer een kat relaxed is, zodat de nagels niet slijten en scherp zijn wanneer een kat ze nodig heeft. Wanneer een kat zijn nagels zal scherpen, zal de versleten buitenlaag van de nagels verwijderd worden van de voorste poten. Terwijl die van de achterpootjes vaak worden afgeknagen.

Uithalen

Een manier dat katten hun pootjes en nagels gebruiken is om te halen. Wanneer een kat angstig is of zichzelf wil verdedigen kan een kat uit halen, soms met nagels, soms zonder. Maar ook tijdens spelen kunnen pootjes gebruikt worden. Katten die speel agressie vertonen kunnen dit ook doen.

Krabben

Wanneer een kat krabt, kan dit meerdere betekenissen:

 • Hun nagels scherpen
 • Om de buitenste laag van hun nagels te verwijderen
 • Om een visuele boodschap achter te laten
 • Om zichzelf te kunnen uitstrekken
 • Geur achterlaten door middel van hun klieren die ook in hun zooltjes zitten
 • Stress en verveling

Katten willen zowel verticaal als horizontaal krabben en de meeste katten zullen ook een voorkeur hebben om verticaal of horizontaal te willen krabben.

Wanneer katten krabben zullen ze onder andere ook geur achter laten. Een reden hiervoor kan zijn omdat ze willen laten weten dat dit hun territorium is. Maar zoals je hebt kunnen lezen hier boven kan het ook veel andere dingen zijn. Krabben is compleet natuurlijk gedrag voor onze huistijger, dus in plaats van ze te straffen wanneer ze krabben aan meubilair, kunnen we ook zorgen voor alternatieven.

Meubilair vernielen

Het vernielen van meubilair is waar katten het meest bekend om staan. Dit doen ze niet omdat ze je bank foei lelijk vinden of omdat ze een hekel aan je hebben. Katten denken zo niet, wij mensen wel. Maar het is niet eerlijk tegen over katten om onze gedachten aan onze katten te plakken. Dus waarom zouden ze het dan wel doen?

 • Krabpaal of de verkeerde plek
 • Verkeerde krabpaal (niet groot/lang genoeg)
 • Stress en verveling
 • Territorium gericht

Als we niet willen dat ons meubilair kapot gemaakt word door Felix, moeten we gaan nadenken hoe we dit kunnen oplossen.

Een krabpaal kan op de verkeerde plaats staan. Heb je bijvoorbeeld een kattenkamer waar alles in staat voor je kat inclusief de enigste krabpaal? Dan kan je daar bijvoorbeeld beginnen. Of staat de krabpaal weg gepropt in een hoekje? Hoe kan je het beter aan pakken?

 • Een krabpaal moet groot en lang genoeg zijn voor een kat om zich compleet tegen aan uit te strekken.
 • Langs loop routes en bij favoriete slaap plekjes
 • Word je bank vernield? Een krabpaal naast de bank plaatsen kan vaak goed helpen
 • Meerdere katten? Meerdere krabpalen!
 • Verspreid door het huis
 • Creëer zowel horizontale en verticale krab plekken.

Lukt het je niet om het krabben aan het meubilair te vermijden? Dan kan je natuurlijk altijd advies vragen aan kattengedragsdeskundige.

Dianda van Gunst
Dianda van Gunst
Kattengedragscoach en liefhebber van 25 jaar. Woont in het hoge noorden met 2 gekke katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.