Voerpuzzels voor katten

Waarom katten krabben
februari 14, 2018
De plantenspuit de prullenbak in
maart 15, 2018
Toon alles

Voerpuzzels voor katten

Veel mensen hebben ze nog niet in huis: voerpuzzels. Maar ze zijn ontzettend leuk om je kat bezig te houden, zeker als het binnen katten zijn (maar ze zijn net zo leuk voor buitenkatten hoor). Waarom zou een voer puzzel aanschaffen of zelf maken voor je kat?

In voerbakjes

Veel katten krijgen voer in hun bakje, wat de hele dag voor hun klaar staat. Ze kunnen het opeten wanneer ze willen en ze hoeven er niks voor te doen – helemaal niks! Maar wist je dat een wilde kat meerdere keren per dag jaagt? En hier ook nog eens hard voor moet werken en zijn best moet voor doen? Wat een verschil, dat hun eten dan ineens gewoon klaar staan en ze er geen poot voor hoeven uit te steken. Maar eigenlijk is dit hartstikke jammer, wat dat is niet de natuurlijke kat, dat is niet waar de kat voor gebouwd is.

Daarbij komt ook nog dat binnenkatten een grotere risico hebben om dik te worden en zich te vervelen. Het kan een aanslag hebben op hun mentale gezondheid. Ze hebben een grotere kans op gedragsproblemen.

Wat zijn voerpuzzels

Voerpuzzels zijn gemaakt als verrijking, in eerste instantie voor dieren in de dierentuin, maar het blijkt dat onze huisdieren er net zoveel profijt van hebben. Voer puzzels zijn objecten waarbij een kat niet zomaar het eten er uit kan halen met zijn mond, maar hier echt zijn pootjes (of tong) voor moet gebruiken. Het kan bijvoorbeeld een balletje zijn met gaatjes er in, zodat een kat moet rollen om de brokjes er uit te halen. Maar het kan net zo goed een schoenendoos vol met wc-rollen zijn, waar brokjes in zitten, zodat een kat met zijn pootjes de brokjes er uit moet vissen. Ze komen in allerlei soorten en maten en moeilijkheidsgraad. Je kan ze natuurlijk ook zelf maken of huishoudartikelen gebruiken zoals een ijsblokjesvorm, een eierdoosje, etc.

Waar zijn ze voor?

Een voerpuzzel is voor je kat, zodat hij zich niet zal vervelen, moet werken om eten te krijgen en dus verveling tegen gaat, maar het houd hem ook mentaal gezond. Daarnaast kan het schrokken en te snel eten ook goed tegen gaan en kan het helpen tegen obesitas in katten. Katten die te snel eten, kunnen baat hebben bij voer puzzels, omdat ze niet zomaar alle brokjes in een paar minuten naar binnen kunnen werken. Maar hun pootjes en hun hersenen goed moeten gebruiken. Ook zou het volgens een onderzoek ook de mobiliteit van je kat verbeteren, maar ook andere gedragsproblemen. Al is het natuurlijk geen wondermiddel, het is wel een onmisbaar iets in een huis met katten.

Moeilijkheidsgraad

Voerpuzzels komen in verschillende moeilijkheidsgraden, voor beginners tot de experts. Een kat die nog nooit eerder gepuzzeld heeft, heeft een voer puzzel nodig met grote openingen, zoals een ijsblokjes vorm, een balletje met grote gaten er in, zolang de brokjes er maar makkelijk uit komen.

Naarmate het steeds makkelijker word voor je kat, kan je de graad in moeilijkheid beetje bij beetje opschroeven. Sommige katten zijn erg slim en hebben voerpuzzels zo door. Bengalen en Sphinx katten bijvoorbeeld zijn enorme intelligente katten die zich snel kunnen vervelen. Dat soort katten kunnen voer puzzels snel door hebben, maar dit verschilt ook per kat. De ene kat doet er wat langer over dan de ander, dat is helemaal ok!

Als je merkt dat je kan over stappen tot een moeilijkere voer puzzel, geef je kat ook daarbij weer de tijd om het goed onder de knie te krijgen. Als het te moeilijk is, zullen sommige katten niet eten, of gefrustreerd raken. Frustratie kan leiden tot stress en dat willen we juist met de voerpuzzels voorkomen. Doe dus rustig aan, en ga niet gelijk van ee beginners puzzel naar eentje voor de expert.

Uiteindelijk kunnen alle katten leren om voerpuzzels te gebruiken als er maar veel geduld is en je niet te moeilijk begint. Ik hoor vaak verhalen dat sommige katten ├ęcht niet aan de voerpuzzels willen komen. Maar dit kan er ook mee te maken hebben dat ze te moeilijk begonnen zijn. Een kat die bijvoorbeeld altijd uit een bakje gegeten heeft, moet ineens aan allerlei dingen draaien met zijn pootje om er brokjes uit te krijgen. Dat gaat natuurlijk niet lukken! Het is dus erg belangrijk om zo makkelijk mogelijk te beginnen!

Dianda van Gunst
Dianda van Gunst
Kattengedragscoach en liefhebber van 25 jaar. Woont in het hoge noorden met 2 gekke katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.