De plantenspuit de prullenbak in

Voerpuzzels voor katten
februari 28, 2018
Is een kattenkamer wel zo’n goed idee?
maart 28, 2018
Toon alles

De plantenspuit de prullenbak in

De plantenspuit, een bekend middel voor kattenbaasjes die daarmee hun katten (willen) straffen. Maar zou ik de plantenspuit aanraden als kattengedragstherapeut? Dat lees je in dit artikel!

Waarom de plantenspuit?

De plantenspuit is perfect voor de mens om je kat mee te straffen. We hoeven niet op te staan en kunnen van een afstand onze kat straffen. Wie ooit heeft bedacht om katten te straffen met de plantenspuit, het is mij een raadsel, waarschijnlijk heeft dit te maken omdat katten er bekend om staan dat ze niet van water houden. Vaak worden katten bestraft met de plantenspuit als ze ergens op springen of doen wat niet mag.

In de prullenbak

Maar kunnen we alsjeblieft de plantenspuit in de prullenbak doen? De plantenspuit is namelijk bedoelt voor planten en niet voor katten. Het heet immers een plantenspuit en niet een straf-je-kat-spuit.

De plantenspuit is niet echt een kat-vriendelijke manier van straffen. Straffen is eigenlijk helemaal niet kat-vriendelijk. Hoewel ik vaak kattenbaasjes hoor dat het hun katten geen pijn doet, en dat het werkt, zorgt het niet voor een betere band met je kat, je kat zal leren dat hij het niet moet doen waar jij bij bent, en er bestaat een grote kans dat hij het nog wel zal doen als jij er niet bij bent. Daarnaast heeft het vaak geen zin. Sommige kattenbaasjes zeggen: ik hoef de plantenspuit maar te pakken en ze houd er mee op.

Precies. Je moet de plantenspuit alsnog pakken. Pas als je de plantenspuit niet meer hoeft te pakken, dan heeft het echt gewerkt. Maar dat is vaak niet het geval, helaas.

Daarnaast moet je ook nagaan waarom je je kat bestraft. Vaak straf je je kat voor zijn natuurlijke behoeftes: krabben, klimmen en jagen. En dat is best wel zonde als je daar bij nadenkt, toch? Want waarom klimt je kat in je gordijnen, waarom op het aanrecht? Waarom schuift hij alles van tafel?

Dit kan met zoveel dingen te maken hebben: verveling, stress, de behoefte om kat te zijn en zijn natuurlijke behoeftes te uiten. Springt je kat veel op het aanrecht? Dan kan dit komen omdat hij daar ooit eten heeft gekregen/gevonden, hij lekker uit het raam kan kijken of omdat hij lekker hoog kan zitten. Bied je kat dus een alternatief aan die duizend keer leuker is dan het aanrecht!

Krabt je kat veel aan de bank? Dan kan dit komen door stress, verveling en onder andere niet de juiste krabplekken. Dus waar staat je krabpaal? Hoe groot is die? Wat voor krabpaal is het? Zet krabpalen in loop routes en het liefst heb je meer dan eentje in huis!

Kortom, gooi de plantenspuit weg en denk eens na hoe je het anders aan kan pakken voor jou en je kat!

Dianda van Gunst
Dianda van Gunst
Kattengedragscoach en liefhebber van 25 jaar. Woont in het hoge noorden met 2 gekke katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.