4 Weetjes over spenen
januari 4, 2018
4 weetjes over katten
januari 31, 2018
Toon alles

Agressie in katten

Agressie in katten is veel voorkomend probleem in de meeste huishoudens. Het kan gericht zijn naar ons of naar andere katten en het kan veel redenen hebben. Een paar van die redenen bespreek ik in dit artikel, maar ik raad met agressie altijd aan om een kattengedragstherapeut in te schakelen.

Medisch

Allereerst kan agressie komen vanuit medische problemen en pijn. Een zieke kat kan pijn ervaren en hier door agressief worden. Bijvoorbeeld een kat die pijn in zijn rug heeft en uithaalt wanneer hij daar aangeraakt word tijdens het aaien. Om deze reden is het belangrijk om altijd een dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat geen medische reden is.

Introductie

Agressie tussen katten kan verschillenden redenen hebben. Een slechte introductie is daar een van. Worden katten te snel bij elkaar gezet zonder het gebruik van een langzame introductie dan bestaat er de kans dat katten niet altijd goed overweg kunnen met elkaar wat kan resulteren in agressie naar elkaar.

Wil je een nieuwe kat er bij adopteren, dan is het belangrijk dat er een langzame introductie gehanteerd word. Maar dat is niet alles, de achtergrond, socialisatie, temperament en karakter is net zo belangrijk. Van zowel de kat die je gaat adopteren als je eigen kat. Wat vaak ook niet helpt is een kitten bij een oudere kat zetten.

Frustratie en verveling

Frustratie in katten kan leiden tot agressie. Frustratie kan komen vanuit verveling, stress, geen gevoel van controle en meer. Het is belangrijk om er achter te komen waar die frustratie vandaan komt en om dat weg te nemen.

Een voorbeeld van frustratie is omgerichte agressie. Een kat zit achter een raam en ziet buiten een vogeltje waar hij heen geconcentreerd en gefocust naar zit te kijken. Hij kan er niet bij, maar hij wil er zó graag bij komen en dat vogeltje pakken. Jij loopt langs, aait je kat en je kat haalt uit (bijv door schrik), dit noemen we omgerichte agressie. Die agressie is niet naar jou bedoelt maar komt voort vanuit een stukje frustratie.

Speel agressie

Voor sommige mensen misschien herkenbaar? Je loopt langs en je jonge kat hangt ineens aan je enkels. Die voeten zijn natuurlijk ook heel erg leuk als ze voorbij lopen. Dit komt voort uit verveling, je kat heeft behoefte om te spelen maar als er niet met hem gespeeld word, zal hij een andere manier vinden om zijn energie kwijt te raken. Een manier om met speel agressie om te gaan is om meer met de kat te spelen. Speel hierbij niet met je handen!

Verkeerde handeling

Ook het verkeerd handelen van je kat kan leiden tot agressie. Ruw aaien, te lang blijven aaien en op tillen wanneer je kat dit niet wil kan een reden voor agressie zijn. Als jij je kat blijft door aaien terwijl hij genoeg signalen heeft gegeven om jou te laten weten dat hij er genoeg van heeft, kan hij uithalen/bijten. Let dus goed op de lichaamstaal van je kat.

Angst

Angstige katten kunnen ook agressief worden. Wanneer een kat bang is en niet met rust word gelaten en in een hoekje gedreven word kan hij uithalen, blazen, grommen en bijten. Je kat zal een defensieve houding aannemen (platte oren, laag tegen de grond, staart om hem heen) en op zo’n moment is het beter om je kat met rust te laten. Is je kat veel bang? Dan is het wellicht raadzaam om een gedragsadviseur om advies te vragen.

Dianda van Gunst
Dianda van Gunst
Kattengedragscoach en liefhebber van 25 jaar. Woont in het hoge noorden met 2 gekke katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.