4 Weetjes over spenen

Prenatale stress in zwangere katten
december 20, 2017
Agressie in katten
januari 17, 2018
Toon alles

4 Weetjes over spenen

Spenen, een belangrijke periode voor een kitten, maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk? Dat vertel ik je in dit blog!

Van moedermelk naar vast voedsel

Spenen is de naam die gegeven word wanneer een kitten overgaat van moedermelk naar vast voedsel. Rond de derde/vierde week begint de moeder langzaam om de kittens te verbieden om melk bij haar te drinken, zodat ze over moet gaan op vast voer. Dit process is zo belangrijk omdat hier veel emoties en frustraties bij komen kijken. Het kitten wil natuurlijk alleen maar lekker drinken bij mama. Maar hun tandjes en hun scherpe nageltjes beginnen ook pijn te doen bij de moeder poes. Een goede reden voor haar om er een eind aan te breien.

Frustratie en afwijzing

Spenen gaat samen met frustratie en afwijzingen. De moederpoes begint de kittens de verbieden om nog melk bij haar te kunnen drinken, wat voor de kittens veel frustratie met zich mee brengt. Ze kregen altijd melk wanneer ze wat wilde drinken en nu ineens niet meer. Het is iets wat ze nog altijd willen, maar die frustratie zal er voor zorgen dat ze uiteindelijk naar een andere bron van voedsel op zoek zullen gaan.

De moeder zal op een gegeven moment de kittens vermijden of zelfs agressief worden als ze nog bij haar willen drinken.

Sociaal afhankelijk

Dit process zorgt er ook voor dat kittens sociaal afhankelijk worden. De relatie tussen de moeder en haar kittens zal ook veranderen. Het is namelijk zo dat de kittens nu leren dat mama aggresief kan worden als ze proberen te drinken, ze zullen haar bijvoorbeeld gaan vermijden als ze dichterbij komt. Dit conflict verminderd wanneer hun gedrag (voer zoeken/jaag-gedrag) beloont word met eten en ze dus ook weer hun moeder durven te benaderen. In het wild zal spenen het jaag gedrag van de kittens bevorderen, maar dus ook de sociale ontwikkeling.

Waarom je het spenen niet moet onderbreken

Spenen is erg belangrijk voor kittens. Want wanneer het spenen onderbroken word door bijvoorbeeld mensen kunnen de katten hun hele leven blijven zuigen. Het heeft een negatief effect op de sociale en gedragsontwikkeling.

Dianda van Gunst
Dianda van Gunst
Kattengedragscoach en liefhebber van 25 jaar. Woont in het hoge noorden met 2 gekke katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.