Agressie in katten
januari 17, 2018
Waarom katten krabben
februari 14, 2018
Toon alles

4 weetjes over katten

Heb je je ooit al eens dingen afgevraagd over katten? Waarom een kat tijdens de herfst en winter meer lijkt te eten? Waarom regenwater lekkerder is dan water uit de kraan? Of wat er nou zo leuk is aan tv kijken of aan dozen? Ooit eens over nagedacht? Look no further! Het antwoord is hier!

Waarom lijkt mijn kat meer te eten als het herfst word?

De dagen worden korter, het word sneller donker en de temperaturen dalen. Je kat lijkt met dit herfstige weer zelfs meer te eten. Maar waarom?

De resultaten van een studie die gedaan is in 2014 op de universiteit in Liverpool bij 38 katten, lieten zien dat het is mogelijk dat katten meer gaan eten wanneer het koud is omdat ze meer energie nodig hebben om zichzelf warm te houden tijdens de kouden dagen.

Een plotselinge verandering in het eetpatroon van je kat is daarnaast ook een hele goede reden om dat te bespreken met je dierenarts, omdat het ook iets medisch kan zijn.

Let op: Ik ben geen dierenarts of voedingsdeskundige voor katten.

Waarom likt mijn kat liever het regenwater van mijn tuintafel af, als binnen een bakje vers en schoon water staat?

Of waarom kiezen ze liever het vieze sloot of het water dat na maanden groen word in zo’n vogelbadje of het water uit je aquarium?

Vaak is dat water veel lekkerder door alles wat er in zit. Regenwater zal heel anders smaken dan het water uit onze kraan. En de visjes en plantjes in de sloot maken het net wat boeiender voor je kat om er uit te gaan drinken.

Wil je toch je kat aansporen om binnen ook meer te gaan drinken (want het zijn al geen grote drinkers)? Dan heb ik hier een paar tips voor je:

  • Plaats het water niet naast het voer.
  • Sommige katten vinden water wat beweegt heel fijn om uit te drinken, een pompje kan hier voor zorgen.
  • Maak het water leuk: doe er waterplantjes in (verwijder wel eerst het loodje, steenwol en alle andere niet natuurlijke dingen die er aan zitten), doe er snoepjes in, een robotvisje, etc.
  • Zet meerdere drink-plekken in huis.
  • Vermeng tonijn water (van tonijn uit blik) met water.
  • Koop een waterfontein.

Waarom kruipen katten vaak in (te) kleine dozen?

Je kent het wel; je hebt nieuwe schoenen gekocht, en de schoenendoos bewaar je speciaal voor je kat. Want katten en dozen, dat is dé perfecte combinatie! Maar waarom dan…?

Een doos is zo boeiend voor de kat omdat het bescherming en geborgenheid bied, maar ook veiligheid. Vanaf de zijkant bied het bescherming, maar tegelijkertijd kan hij toch de omgeving in de gaten houden en eventueel schuilen voor enge situaties of snel weg rennen.

Volgens een onderzoek zou een doos ook stress wegnemen bij je kat. En zorgt het natuurlijk ook voor warmte en is het heel leuk om gek te doen met/in een doos. Je kan er speeltjes in gooien, droge herfstblaadjes in doen om een stukje natuur binnen te halen.

Waarom kijkt mijn kat ook tv als ik tv kijk?

Je herkent het misschien wel? Je kijkt tv, misschien een natuurzender of iets met katten en je ziet dat je kat ook heel aandacht zit te kijken! Kijkt je kat nou echt tv? Of is er een andere reden waarom je kat tv kijkt?

Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels.

Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken. En dit heeft volgens hem te maken dat sommige katten een hogere jacht instinct hebben dan andere katten.

Daarbij komt ook dat katten voornamelijk de outlines en contouren van een prooi zien en die volgen als er gejaagd word (of tv gekeken word). En zijn katten meer alert op bewegingen wat lijkt op dat van een prooi.

Dit kun je ook bijvoorbeeld opmerken als ze heel gefocust zitten te kijken voor het raam en alle bewegingen opmerken buiten. Een kat die sporters op het veld ziet voetballen op tv, ziet bewegingen die herkenbaar zijn in prooien en daardoor geïnteresseerd raken in wat ze zien op tv. Katten met een hoger jacht instinct vinden die snelle bewegingen over het tv-scherm daarom extra boeiend.

Dianda van Gunst
Dianda van Gunst
Kattengedragscoach en liefhebber van 25 jaar. Woont in het hoge noorden met 2 gekke katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.