Tips voor kabel bijters
mei 2, 2018
9 tips voor angstige katten
juni 6, 2018
Toon alles

3 korte opvoed tips voor je kitten(s)

Een kitten adopteren is natuurlijk heel spannend en leuk. Een kitten opvoeden is andere koek en er komt toch wat meer bij kijken. Maar wees gerust; die plantenspuit hoef je niet te pakken!

Wat is goed of fout

Kittens (en katten) weten niet wat goed of fout is. Het zijn geen kinderen die zich bewust zijn van hun eigen acties en weten wat verkeerd is. Katten daarin tegen kunnen dit niet, en daarom heeft straffen ook absoluut geen zin. Want waarom zou je een kitten of kat straffen als hij toch niet weet wat hij fout gedaan heeft? Zonde van je tijd, toch? Het is veel beter om niet te straffen, maar juist het gedrag zien te voorkomen.

Stoute kittens

Maar kittens kunnen natuurlijk ook onwijs stout zijn. Ze hangen in je gordijnen, klimmen op je bank, en moeten gewoon nog veel leren. Veel spelen en alternatieven aanbieden bied vaak de uitkomst, maar zo gemakkelijk is dat nog niet. Kittens blijven natuurlijk kittens, ze willen ontdekken en zullen nieuwsgierig zijn.

Soms kan het helpen je kitten te negeren als hij iets doet wat jij niet wilt. Als in het nest een kitten iets doet wat een ander kitten niet leuk vind, loopt het kitten weg, en word het stoute kitten genegeerd. Je kan dus weglopen, geen aandacht geven en wat anders gaan doen. Maar door lekker veel te spelen met je kitten, een vriendje er bij te nemen (of liever in tweetallen adopteren) hebben ze elkaar om mee te spelen en door goede alternatieven aanbieden kan je het al een stuk leuker maken.

Spelen

Spelen is belangrijk  voor kittens omdat het hun jachtvaardigheden oefent, het verbeterd hun coördinatie en ook hun conditie. Het draagt bij om het functioneren van het centrale zenuwstelsel te verbeten, en het gaat verveling tegen waardoor je kitten minder stress zal ervaren en minder vervelend zal zijn, omdat hij zijn energie kwijt kan.

Spelen is dus gewoon super goed en belangrijk voor je kitten en kat. Merk je dus dat je kittens achter je enkels aan gaat omdat die zo lekker heen en weer zwiepen als je aan tafel zit of voorbij loopt? Je kitten is enorm speels en ziet alles als speelgoed. Speel veel met je kitten en zorg voor voerpuzzels om je kitten bezig te houden en zijn energie ergens op te richten wat niet je enkels zijn.

Nog een belangrijk ding is om niet (en dan ook echt niet) met je handen te spelen als je kat nog een jong, klein, leuk, speels kitten is. Ik snap het, je kitten is onwijs schattig als hij achter je hand aan gaat, of je hand pakt en er in bijt en lekker speels is. Wacht maar tot je kitten opgroeit tot een volwassen kat met scherpe tanden en klauwen. Dan is het ineens lang zo schattig niet meer, en is het een stuk lastiger om je kat “af te leren” dat hij niet met je handen moet spelen.

Alternatieven aanbieden

Leuk, gordijnen voor het raam. Zeker voor kittens die nog echt aan het onderzoeken zijn! Helaas vinden wij het minder leuk als kittens onze gordijnen in gaan. Bied daarom een alternatief aan: waarom wil je kitten de gordijn in? Wil hij de hoogte in? Heeft hij geen juiste krab-mogelijkheden?

Voor beide redenen zou een krabpaal op de juiste plek een oplossing kunnen zijn. Merk je dat je kat toch echt de gordijnen in wil? Leidt hem af met een spelletje of een leuker alternatief. Ga hem echter niet belonen met aandacht als hij in de gordijnen hangt (of iets anders doet wat niet mag): negatieve aandacht is ook aandacht. En vergeet natuurlijk niet je kitten te belonen als hij iets doet wat jij juist wel graag ziet!

Nog meer tips

  • Je kitten/kat niet apart zetten omdat het stout is.
    Dit zorgt er voor dat je kitten zijn energie nog steeds niet kwijt kan. Hij weet niet wat hij heeft fout gedaan en waarom hij apart zit. En het zal alleen nog maar voor frustratie en verveling zorgen, wat uiteindelijk kan leiden tot nog meer (voor ons) vervelend gedrag.
  • Zorg dat je de juiste speeltjes hebt om met je kitten te spelen
    Is je kitten erg uitbundig tijdens het spelen? Zorg er dan voor dat je een lange hengel hebt, zodat je handen en benen veilig blijven.
  • Straffen is een no-go. Uiteindelijk bestraf je het natuurlijke gedrag van je kat, omdat jij je kat of kitten tekort komt. Een harde opmerking, maar het is wel de waarheid. Niet straffen, maar voorkomen!
  • Laat geen eten onbeheerd achter en voer je kitten niet op het aanrecht.
    Want zo leer je je kitten ook dat het aanrecht ontzettend leuk is (het krijgt daar immers alleen maar te eten).
Dianda van Gunst
Dianda van Gunst
Kattengedragscoach en liefhebber van 25 jaar. Woont in het hoge noorden met 2 gekke katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.